Toimintakeskus

Vipinää ja vilskettä - joka päivä

Hararen kaupungin Dzivarasekwan lähiössä sijaitseva Dzikwan toimintakeskus, on kaiken toiminnan sydän. Tänne lapset tulevat syömään, oppimaan, leikkimään ja pelaamaan. Suurin osa lapsista tulee keskukselle päivittäin useiksi tunneiksi viettämään aikaa kavereidensa kanssa. Lapset saavat lounaan joka päivä ja he voivat käyttää IT-luokan tietokoneita myös vapaa-aikanaan.

Toimistosta käsin hoidetaan toiminnan koordinointi ja paikallinen hallinto. Täällä tapahtuu!

 

Lounasaikaan ruokasalissa on vilskettä.
Innokkaita ruokailijoita tarjoilutiskillä.

Ruokala toimii monitoimitilana

Lounasta tarjoillaan ruokasalissa arkisin klo 10 ja 14 välillä ja viikonloppuisin klo 11-13.30. Muuna aikana tilassa voi tehdä läksyjä ja siellä pidetään myös tukiopetusta. Ruokasali toimii myös juhlasalina.

Lue lisää päivittäisestä ruokailusta täältä.

IT-rakennus

IT-luokassa on mahdollisuus opiskella IT-taitoja oman opettajan johdolla. Lapset voivat suorittaa myös ATK-ajokortin. IT-taitojen opiskelu on tärkeää, sillä ala on yksi nopeimmin kasvavista aloista Zimbabwessa.

Toimisto

Toimistorakennuksesta käsin hoidetaan Dzikwan hallinto, siellä työskentelevät mm. kenttätyöntekijät Levita ja Priscilla sekä kirjanpitäjä Assan. Toimisto on myös projektienvetäjien ja vapaaehtoisten toimipiste. Toimistorakennuksen yhteydessä on myös talonmiehen asunto.

Pesutilat

Lapsille on erillinen wc- ja pesutilarakennus. Vesi saadaan omasta porakaivosta ja suihkut ovat käytössä erityisesti urheiluharrastusten jälkeen.

Pallokenttä

Pallokenttä on aktiivisessa käytössä kun erilaisia pallopelejä pelaavat sekä isot että pienet.

IT-luokassa opiskellaan IT-taitoja.
Levita työhuoneessaan.
Pallokentällä pelataan joko päivä.

Unelma toimintakeskuksesta syntyi 2001 – viimeinen vaihe valmistui 2013

Ajatus toimintakeskuksesta syntyi jo vuonna 2001. Joulukuussa 2006 ostettiin tontti parhaalta mahdolliselta paikalta Dzivarasekwan keskustassa. Toimintakeskuksen peruskivi laskettiin 12.11.2007. Vuonna 2009 tontti ympäröitiin aidalla ja sinne rakennettiin ensin porakaivo ja pieni varastorakennus. Seuraavana vuonna valmistui keittiö- ja ruokasalirakennus sekä palloilukenttä. Nyt toimintakeskuksessa on näiden lisäksi uudenaikainen IT-lab sekä viimeksi vuonna 2013 rakennettu toimisto- ja talonmiehen asuntorakennus. Näin toiminnot ja työntekijät on saatu vihdoin saman katon alle.

Toimintakeskusta on rakennettu pikku hiljaa sitä mukaan, kun rahoitusta hankkeeseen on saatu. Toimintakeskuksen rahoitus on pääosin Suomen valtion kehitysyhteistyövaroista sekä Skotlannista ja Englannista. Dzikwan erityisenä neuvonantajana ja rakennusprojektin vetäjänä toimi Old Mutual vakuutusyhtiön kiinteistöosasto.

 

Portti rakennusvaiheessa...
... ja valmiina

Koirilla (Rex ja Doris) on toimintakeskuksella monta tärkeää tehtävää. Tässä keskuksen vahti ja lasten paras kaveri Rex.

Kuivana kautena toimintakeskuksen porakaivosta hyötyy koko yhteisö.