Suojakoti

Kokkauspuuhissa
Olohuoneessa vietetään aikaa yhdessä.

Dzikwan suojakoti

Dzikwan suojakoti perustettiin alunperin lasten hätämajoitusta varten v. 2005.

Vuonna 2014 suojakodissa asui enää 8 oppilasta. Kaksi alle 18 vuotiasta tyttöä asui huoltajaksi nimetyn zimbabwelaisen vapaaehtoisen kanssa. Pääosin suojakoti palvelee muutaman työntekijän sekä ulkomaalaisten vapaaehtoisten työntekijöiden ja opintoharjoittelijoiden majapaikkana.

Tästä kaikki alkoi

Touko-heinäkuussa 2005 Zimbabwen hallituksen määräyksestä hävitettiin Hararesta ja muualtakin Zimbabwesta kymmeniä tuhansia sellaisia taloja, talon laajennuksia, hökkeleitä ja suojakatoksia, jotka oli rakennettu ilman asianomaista rakennuslupaa.

Dzikwan lapsista 40 menetti kotinsa tässä puhdistusoperaatiossa. Näistä 23 löysi uuden paikan, missä asua, ja kolme tyttölasta katosi kokonaan Dzivaresekwasta. Yksi näistä kolmesta tytöstä löytyi kolmen kuukauden kuluttua, mutta oli liian sekavassa mielentilassa kertoakseen, missä hän oli ollut ja kuka hänestä huolehti.

Niinpä vuokrasimme yhdestä lastentarhasta kaksi huonetta ja asetimme 15 lastamme sinne asumaan lastentarhan pitäjän hoiviin. Olemme kesäkuusta 2005 alkaen toimittaneet sinne lapsille ruokaa ja maksaneet käyvän vuokran. Joulukuussa 2005 talossa pidettiin remontti Suomen Maputon suurlähetystön taloudellisella avustuksella. Enimmillään tässä ensimmäisessä suojakodissa on asunut 22 lastamme.Vuokran suojakodista on vuonna 2006 maksanut suomalainen yksityishenkilö.

Koska tämä ensimmäinen suojakoti sijaitsi kuuden kilometrin päässä kouluistamme, tehtiin vuokrasopimus toisesta rakennuksesta aivan Dzivaresekwan keskustasta, alle 100 metrin päässä toimintakeskuksestamme.

Suojakoti koki suuren muutoksen vuonna 2013

Koska Dzikwalla ei ole ollut varsinaista lastenkotia, Hararen sosiaaliviranomaiset edellyttivät, että kaikki alle 18-vuotiaat lapset ja nuoret sijoitetaan uudelleen, sukulaistensa huostaan. Järjestelyt toteutettiin heinäkuun loppuun mennessä. Suojakodin tiloissa asui vuoden lopussa kahden Dzikwan työntekijän lisäksi viisi vanhempaa oppilasta. Lisäksi yksi iso huone on varattu ulkomaisille vapaaehtoisille.